DSpace
 

Research at Sofia University >
Faculty of Philosophy >
Магистърски тези / MSc Theses >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10506/942

Title: Музеят и музейното дело в гр. Попов : Перспективи и културен обмен
Authors: Петров, Димитър
Недков, Симеон [научен ръководител]
Keywords: музейно дело
археология
Попово
Issue Date: 4-Feb-2013
Publisher: Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Citation: Петров, Димитър. Музеят и музейното дело в град Попово – перспективи и културен обмен [Магистърска теза]. Науч. ръководител проф. д-р Симеон Недков. София, Катедра Библиотекознание, научна информация и културна политика, Филос. фак., СУ „Св. Климент Охридски”, 2013, 115 с.
Abstract: Настоящата дипломна работа е първи опит да се изследва и напише кратка история на музейното дело в град Попово, досега съществуват само общи доклади от юбилейни години. Обект на дипломната работа са музейното дело и музеят в Попово. Предмет на работата е да се проучи историята и развитието от Археологическата дружество до формиране на музея като институция. Целта на работата е да се проучи инициирането на идеята, създаването, еволюцията и структурата, да се разгледат дейностите на институцията. Задачата на дипломната работа е да проследи нейната историческа, научна и културно-просветна, а напоследък и информационна и иновационна дейност свързана с новите IT-технологии в културния живот на Попово за периода от началото на първите археологически дейности и маркировки в Поповския край, през създаването на Археологическото дружество, читалищна и училищна музейно-експозиционна дейност, до откриване на Исторически музей и неговата история до 2012 г. Разглежда фонда на музея, експозициите и отделите, проследява научната дейност на специалистите. Популяризирането, ролята и място на културната институция за духовното израстване на Поповския край и местната общност. Задачата e да се систематизира и структурира събрания по темата емпиричен материал, да се обобщят наличните данни и факти за нейното развитие. Разработката включва: увод, изложение в пет основни раздели и 16 подраздели, заключение, използвана литература, приложения. Направен е кратък географско-исторически обзор на града, анализирани са предпоставките за създаване, поетапно развитие и съвременно състояние на археологическото и музейното дело в Попово и Поповския край, обобщение на проведено анкетно проучване на 37 посетители и потребители, или хора свързани с институцията, дейността на музея като научен и културно-информационен център. Неговата съвременна позиция и дейност за утвърждаване на демократичното гражданско общество в региона и връзките му с други сродни културни институции и НПО. Последното приложение към дипломната работа съдържа 37 броя фотодокументални материали.
Description: Магистърска теза защитена в Катедра Библиотекознание, научна информация и културна политика на 04.02.2013 г.; Научен Ръководител проф. д. изк. Симеон Недков ; Рецензент ас. Стоян Котов
URI: http://hdl.handle.net/10506/942
Appears in Collections:Магистърски тези / MSc Theses

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback