DSPACE ПОМОЩ

Помощ Съдържание:

Затворете този прозорец
Разглеждане
Търсене
Разширено Търсене
Общности
Колекции
Идентифициране в DSpace
Депозиране
Файлови Формати
Идентификатори
Моят DSpace
Редактиране на Профил
Абониране за E-mail аларми
 

DSpace прихваща, разпределя и запазва цифрови изследовател продукти. Тук можете да намерите статии, работни документи, предпечатни материали, технически отчети, статии от конференции и множества от данни в различни цифрови формати. Съдържанието нараства ежедневно с добавяне на нови общности и колекции в DSpace.

Съдържанието в DSpace е организирано в Общности, които могат да съответстват на административни единици, като факултети, катедри, лаборатории и изследователски центрове. Във всяка общност може да има неограничен брой подобщности и неограничен брой колекции. Всяка колекция може да съдържа неограничен брой елементи.

Разглеждане

начало

Вие можете да Разглеждате списък от елементи, сортирани в определен ред:

Разглеждане по Общност/Колекция показва общностите в азбучен ред, като Вие можете да видите подобщностите и колекциите във всяка общност.

Разглеждане по Заглавие показва лексикографски списък на всички заглавия на елементи в DSpace.

Разглеждане по Автор показва лексикографски списък на всички автори на елементи в DSpace.

Разглеждане по Тема показва лексикографски списък на всички теми на елементи в DSpace.

Разглеждане по Дата показва списък на всички елементи в DSpace в обратен хронологичен ред.

Вие можете да се идентифицирате в системата, ако:

Депозиране в DSpace е функция, която позволява на потребителите да добавят елементи в DSpace. Процесът на депозиране включва попълване на информация за елемента във форма за метаданни и качване на файл(лове) с цифровото съдържание на елемента. Всяка общност задава своя политика за депозиране.

Моят DSpace е лична страница, която се поддържа за всеки член. Тази страница може да съдържа списък с елементи, които са в процес на депозиране от конкретния член или списък от задачи за елементи, които изискват внимание, като редактиране, преглеждане или проверяване. В бъдеще тази страница ще поддържа информация за персоналните услуги, предлагани от DSpace, като e-mail уведомяване, при добавяне на нов елемент в колекция.

Редактиране на Профил позволява смяна на паролата и контактната информация. В СУ за идентификация се използва LDAP услуга и смяната на паролата в DSpace не е възможна.

За DSpace Ви препраща към информация за DSpace проекта и неговото развитие.

Търсене

начало

За да търсите в целия DSpace, използвайте жълтата търсеща кутия, горе в ляво на навигационния панел (или търсещата кутия в средата на началната страница)

Search Box

За да ограничите търсенето само в определена общност или колекция, навигирайте до тази общност или колекция и използвайте търсещата кутия на тази страница.

Search Box

DSpace използва Jakarta Lucene, като търсеща машина. Ето няколко съвета за търсене:

Какво се търси при общо търсене по ключови думи (жълтата кутия)
Въведените думи се търсят в полета заглавие, автор, тема резюме, серии, спонсор и идентификатор за всеки запис на елемент.

Ако във вашия сайт е разрешено търсене в пълен текст, ще се търси и в пълния текст на всички архивирани документи. За повече информация се свърнете с Вашия DSpace Администратор.

Какво не се търси - Стоп Думи
Търсещите машини игнорират определени думи, които се срещат често в езика. Например в Английския език не се търси по:

"a", "and" , "are" , "as" , "at" , "be" , "but" , "by" , "for" , "if" , "in" , "into",

"is" ,"it" ,"no" , "not" , "of" , "on" , "or" , "such", "the" , "to" , "was"

Окастряне
Използвайте (*) след част от дума, за да получите всички думи, започващи с този корен, например: select*

   ще върне selects, selector, selectman, selecting.

Изчистване на опашките
Търсещите машини автоматично разширяват думите с най-честите окончания, за да включат множествено число, минало време ...и т.н.

Търсене на Фраза
За да търсите няколко думи като фраза, оградете с кавички (") фразата.

Търсене на определена дума
Поставете плюс (+) пред дума, която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се появи в резултата.

Разширено Търсене

начало

Страницата за разширено търсене позволява да зададете полетата, по които искате да търсите, като ги комбинирате с булеви функции "and", "or" или "not".

Можете да ограничите търсенето до определена общност, която избирате от падащия списък. Ако искате да търсите навсякъде в DSpace, оставете избора по подразбиране.

Бележка: Трябва да използвате полетата по ред. Ако оставите първото празно, търсенето няма да работи.

Общности

начало

Съдържанието в DSpace е организирано в Общности, които съответстват на административни единици като факултети, катедри, лаборатории и изследователски центрове. Във всяка общност, може да има неограничен брой подобщности и неограничен брой колекции. Всяка колекция може да съдържа неограничен брой елементи. Тази организация дава нужната гъвкавост на DSpace да удовлетворява различните нужди на общностите, като им предоставя да

- - кой да депозира съдържание

- - ще има ли процес на одобрение

- - кой ще има достъп

Всяка общност има своя начална страница за показване на информация, новини и връзки, отразяващи интересите на тази общност, както и списък с колекции на общността.

Колекции

начало

Общностите могат да поддържат неограничен брой колекции в DSpace. Колекциите могат да бъдат организирани по теми или по тип на информацията (например: работни документи или множества данни) или по друг предпочитан от общността начин на подредба. Колекциите могат да имат различни политики и работни потоци.

Всяка колекция в DSpace има своя начална страница, показваща информация, новини и връзки, отразяващи интересите на потребителите на тази колекция.

Идентифициране в DSpace

начало

Когато посещавате област на DSpace, която изисква оторизация, системата ще поиска да се идентифицирате. Всички потребители (студенти, докторанти и преподаватели в СУ) могат да се регистрират, за да станат абонати. Някои допълнителни функционалности, като депозиране на съдържание, изискват допълнителна оторизация.

Преди да се идентифицирате за пръв път трябва да кликнете върху "Моят DSpace", след това кликнете върху "Въведете LDAP Netid и Парола". Въвеждате Вашият LDAP идентификатор и парола (същите, които използвате за влизане в СУСИ 4) и следвайте инструкциите. След това, трябва да въведете Вашия служебен e-mail адрес във формата.

Например: moniker@fmi.uni-sofia.bg

Настоятелно Ви препоръчваме да използвате получения в СУ e-mail адрес, който завършва на ".uni-sofia.bg".

Депозиране

начало

Спиране по време на Процеса на Депозиране:

Вие можете да спрете на всяка точка на процеса на депозиране и да запазите Вашата работа за следващия ден, като кликнете върху бутона "cancel/save" в долната част на страницата. Въведените данни ще бъдат запазени до Вашето връщане обратно за депозиране и Вие ще бъдете оповестен на Вашата "Моят DSpace" страница, че имате незавършено депозиране. Ако по някаква причина инцидентно излезете от процеса на депозиране, можете да започнете отново от Вашата "Моят DSpace" страница. Вие можете да анулирате депозирането на всеки етап.

Избиране на Колекция

Прогрес Бар - Овални Бутони в Началото на Страницата:

В началото на страницата за депозиране ще намерите 7 овални бутона, представляващи всички стъпки в процеса на депозиране. С Вашето напредване в процеса тези бутони ще си променят цвета. Можете да използвате тези бутони, за да се придвижвате назад или напред в процеса на депозиране, чрез кликване върху тях. Няма да загубите данни при това движение назад и напред.

Progress Bar

Избиране на Колекция:

Изберете колекция от падащия списък.

(Ако нямате права да депозирате в избраната колекция, моля свържете се с Вашия DSpace Администратор за повече информация.)

Вие трябва да бъдете оторизиран от общност, за да депозирате в колекция. Ако искате да депозирате елемент в DSpace, но не намирате подходяща общност, моля свържете се с Вашия DSpace Администратор, за да уточните, как да бъде създадена Вашата общност в DSpace.

Кликнете върху бутон "next", за да продължите или върху бутон "cancel/save", за да спрете и запазите или да анулирате Вашето депозиране.

ДЕПОЗИРАНЕ: Описание на Вашия Елемент - Страница 1

начало депозиране

начало

Ако отговорите с "да" на някой от въпросите на тази страница, ще получите модифицирана форма за въвеждане на допълнителна информация. Иначе ще получите "обичайна" входна форма.

* Повече от едно заглавие - Понякога един елемент има повече от едно заглавие, вероятно абревиатура, акроним или заглавие на друг език. Ако случаят е такъв и Вие желаете да въведете тази информация, маркирайте "да".

* Издаден преди това - На новите елементи, които НЕ са били публикувани или разпространявани ще бъде присвоена дата на издаване от системата. Ако въвеждате по-стари елементи, които вече са били разпространявани или публикувани, маркирайте "да". Ще бъде изобразена форма, която Ви подканя да въведете известна информация за публикацията.

* Няколко файла - Един елемент може да се състои от повече от един файл в DSpace. Типичен пример за това може да бъде един HTML файл, с препратки към файлове с картинки (JPG или GIF файлове). Друг пример може да бъде статия, придружена от видео симулация и файл с данни. Ако депозирате повече от един файл за този елемент, маркирайте "да".

Кликнете върху бутон "next", за да продължите или бутон "cancel/save", за да спрете и запазите или да анулирате Вашето депозиране.

ДЕПОЗИРАНЕ: Описание на Вашия Елемент - Страница 2

начало депозиране

начало

Информацията, която ще попълните в тези два екрана ще формира метаданните, които ще улеснят потребителите при намирането на Вашия елемент, чрез търсещи машини. Колкото по-богати са метаданните, толкова по - "откриваем" ще бъде Вашия елемент, така че моля, отделете време за попълване на достатъчно полета, които описват Вашия елемент.

Автор:

Тава е човек, организация или услуга, която създава съдържанието на елемента. Кликвайки върху бутон "Добавете Още", ще можете да добавите всички автори.  Примери:

Author submit

Ако автор е организация, използвайте полето Фамилия за въвеждане на името на организацията:

author submit

Заглавие:

Въведете пълното и точно заглавие, с което този елемент трябва да бъде известен. Всички елементи в DSpace трябва да имат заглавие!

title submit

Друго Заглавие: (бележка - това поле се показва само, ако сте казали на първата страница, че този елемент има повече от едно заглавие.)

Ако Вашият елемент има валидно алтернативно заглавие, например, заглавие на друг език или абревиатура, въведете го тук. Пример:

Other title

Дата на Издаване: (бележка - това поле се показва само, ако сте указали на първата страница, че елементът е публикуван или разпространяван преди това. Ако първата публикация е в DSpace, датата ще бъде присвоена от системата автоматично, когато елементът стане част от репозиторито.)

Ако Вашият елемент е бил публикуван преди това, въведете датата на това събитие тук. Ако не знаете месеца, оставете стойността по подразбиране "no month"; иначе изберете месец от падащия списък. Ако не знаете точната дата, оставете това поле празно.

date of issue

 

Издател: (бележка - това поле се показва само, ако сте указали на първата страница, че елементът е публикуван или разпространяван преди това.)

Въведете името на издателя на този елемент.

Цитиране: (бележка - това поле се показва само, ако сте указали на първата страница, че елементът е публикуван или разпространяван преди това.)

Въведете информация за цитиране на този елемент, ако той е бил статия в списание или част от по-голяма работа, например глава на книга. За статия в списание, включете заглавието на списанието, номер на том, дата и страници.
За глави на книга, включете заглавието на книгата, място на публикуване, име на издател, дата и страници.

Серии/Отчет №:

Някои от колекциите в DSpace са номерирани серии, като технически отчети или работни документи. Ако колекцията попада в тази категория, тогава би трябвало да има стойност по подразбиране в поле Серия Име, която не трябва да променяте, но ще трябва да попълните присвоения номер в поле Отчет или Статия №.  Примери:

Series

Идентификатори:

Ако знаете уникален номер или код, който идентифицира този елемент в други системи, въведете го тук. Направете избор от падащия списък. Възможностите са:

Govt.doc # - Номер на Правителствен Документ на САЩ - т.е. NASA SP 8084
ISBN - International Standard Book Number - т.е. 0-1234-5678-9
ISSN - International Standard Serial Number - т.е.. 1234-5678
ISMN - International Standard Music Number - т.е. M-53001-001-3
URI - Universal Resource Identifier - т.е.. http://www.dspace.org/help/submit.html
Other - Уникален идентификатор на елемента, присвоен от друга система

Тип:

Изберете тип на работата, който най-добре я характеризира. За да изберете повече от една стойност от списъка, задържте натиснат бутон "ctrl" или "shift" от клавиатурата.

Език:

Изберете езика на Вашия елемент, т.е.

language

Ако елементът не е текстов документ и езикът не е подходящ като описание, тогава изберете N/A.

Кликнете върху бутон "next", за да продължите или върху бутон "cancel/save", за да спрете и запазите или да анулирате Вашето депозиране.

ДЕПОЗИРАНЕ: Описание на Вашия Елемент - Страница 3

начало депозиране

начало

Тема/Ключови думи:

Моля въведете достатъчно ключови думи, за да опишете елемента, от общи към конкретни. Колкото повече думи напишете, толкова по-вероятно потребителите ще намерят елемента при тяхното търсене. Използвайте по едно поле за всяка дума или фраза. Можете да получите повече полета, като кликнете върху бутон "добавете още". Примери:

keywords

Вашата общност може да препоръча използване на специфичен речник, таксономия или енциклопедия. В този случай, моля изберете вашите ключови думи от този списък. Бъдещите версии на DSpace ще осигуряват връзки към тези списъци.

Резюме:

Вие можете да копирате / напишете резюме в това поле. Няма ограничение за дължината на резюмето. Ние препоръчваме включването на резюме за удобство на крайния потребител и за разширяване възможностите за търсене.

Спонсори:

Ако Вашият елемент е продукт на спонсорирано изследване, можете да предоставите информация за спонсорите. Тук можете да въведете произволна информация. Пример:

sponsor

 

Описание:

Тук можете да въведете всякаква друга информация, описваща елемента или коментари, които могат да представляват интерес за потребителите.

Кликнете върху бутон "next", за да продължите или върху бутон "cancel/save", за да спрете и съхраните или анулирате Вашето депозиране.

ДЕПОЗИРАНЕ: Контролиран Речник

начало депозиране

начало

Контролиран речник е множество от термини, които се използват за описание на определени типове съдържание или предметна област. Те се поддържат от комитет, за да стандартизират категоризирането в архива на подобни материали.

Акуратното категоризиране на материала, с използване на контролиран речник увеличава вероятността за неговото намиране от потребителите при търсене.

За да въведете термин от контролиран речник във формата, изберете "Категории на Теми" отдолу на полето. Ще се отвори прозорец с наличните речници. Вие можете да филтрирате списъците и да изберете най-подходящите термини. Кликнете върху тях и те автоматично ще бъдат въведени във формата. Можете да въведете произволен брой термини. Използвайте бутон "Добавете Още" вдясно, за да генерирате допълнителни полета.

ДЕПОЗИРАНЕ: Качване на Файл

начало депозиране

начало

Името на файла за качване може да бъде въведено по два начина:

Напишете пълния път и името на файла в полето и след това кликнете върху бутон "next" в долната дясна страна на екрана.

Кликнете върху бутон "browse" и ще се покаже прозорец с Вашите файлове. Навигирайте през Вашите папки, докато намерите файла за качване. Кликнете два пъти върху името на файла и името му ще се покаже в полето.

След като името на файла е в полето, кликнете върху бутон "next", за да продължите.

Описание на Файл

Ако в началото на процеса на депозиране сте указали, че ще качвате повече от един файл за този елемент, ще видите поле "Описание на Файл". Предоставената тук информация ще подпомогне потребителите да се ориентират какво се съдържа в този файл, например, "основна статия", или "картинки", или "компютърна програма", или "множество данни". Въведете описание за всеки елемент и кликнете върху бутон "next", за да продължите.

ДЕПОЗИРАНЕ: Файлови Формати

начало депозиране

начало

За да архивираме правилно и да дадем достъп до файл, ние трябва да знаем в какъв формат е той, например "PDF", "HTML", или "Microsoft Word". Ако системата не разпознае автоматично формата на качения файл, Вие ще бъдете подканен да го опишете. Ако форматът на файла е в падащия списък, кликнете върху него и след това върху "Submit". Ако форматът го няма в списъка, кликнете върху "форматът не е в списъка" и опишете формата. Уверете се, че сте задали точното име и версията на приложението, използвано за създаване на файла, например "Autodesk AutoCAD R20 for UNIX".

За информация относно файловите формати, вижте Поддържани от DSpace Формати.

Качен Файл

След като качите файл, проверете информацията в таблицата и се уверете, че е коректна. Съществуват два начина за проверка, дали файловете са качени коректно:

Ако сте качвате само един файл, кликнете върху "Next", когато сте се уверили, че файлът е коректно описан.

Ако качвате повече от един файл, кликнете върху бутон "Добавете Друг Файл" (това ще се покаже, ако сте маркирали "Елементът се състои от повече от един файл" на страница "ДЕПОЗИРАНЕ: Опишете Своя Елемент"). След като се убедите, че всички файлове са качени успешно, кликнете върху бутон "Next".

Ако качвате HTML страница с включени в нея файлове, кликнете върху бутон "Добавете Друг Файл" и качете всички файлове, към които има връзки в html страницата. След като всичко е качено, изберете в колоната "Primary Bitstream" файла, който е индекс или начало на страницата. По този начин всички файлове, ще бъдат показвани правилно на HTML страницата. След това кликнете върху бутон "Next".

Контролни Суми

DSpace генерира MD5 контролна сума за всеки съхранен файл; тези контролни суми се използват от системата за проверка на целостта на файловете.

Ако искате да проверите файл, с използване на контролна сума, кликнете върху "Показване на контролни суми" на страница "Качен файл".

ДЕПОЗИРАНЕ: Проверка на Депозиране

начало депозиране

начало

На тази страница можете да прегледате въведената информация. За да редактирате информацията, кликнете върху съответния бутон в дясно или използвайте овалните бутони в началото на страницата.

Кликнете върху бутон "Cancel/Save", За да спрете и съхраните Вашите данни или да анулирате депозирането.

ДЕПОЗИРАНЕ: Лиценз

начало депозиране

начало

DSpace изисква лицензионно споразумение преди качването на всеки елемент в DSpace. Моля, прочетете внимателно лиценза. Ако имате въпроси, моля, свържете се с Вашия DSpace Администратор.

ДЕПОЗИРАНЕ: Депозирането Завършено

начало депозиране

начало

След успешно депозиране в DSpace, започва работния поток, който е зададен за тази колекция. Някои колекции изискват депозирането да премине през стъпки на редактиране или преглед, докато други могат веднага да приемат депозирането. Ще получите e-mail уведомление за завършени стъпки. Статусът на Ваше депозиране можете да проверите на страница Моят DSpace.

ИДЕНТИФИКАТОРИ

начало

След като Вашият елемент стане част от DSpace, на него му се присвоява постоянен URL. Това означава, че за разлика от повечето URL-и, този идентификатор няма да се променя при мигриране на системата на нов хардуер или при промени. DSpace ще поддържа този идентификатор, за да може той да бъде използван като препратка за цитиране на елемента в публикации. Нашите постоянни идентификатори са регистрирани с Handle System. Тази система се администрира от Corporation for National Research Initiatives (CNRI).

Моят DSpace

начало

Ако имате права да депозирате в DSpace или сте служител, който отговаря за поддържане на DSpace колекция или на метаданни, Вие ще имате достъп до страница Моя DSpace. Тук ще намерите:

Редактиране на Профил

начало

В тази страница можете да променяте информацията за себе си. Вие трябва да се идентифицирате, за да можете да променяте своята персонална информация.

Абониране за E-mail аларми

начало

Потребителите могат да се абонират за получаване на ежедневни e-mail аларми за добавени елементи в колекции. Всеки потребител може да се абонира за произволен брой колекции. За да се абонирате:

ЗА ПОМОЩ...

начало

За повече информация разгледайте Често Задавани Въпроси

За обща информация и новини за DSpace, посетете DSpace Уебсайт.